Home / Tag Archives: ndikojne

Tag Archives: ndikojne

FOTOT: Është 1230 vjeçare, por vazhdon të rritet, njihuni me pemën më të vjetër në Europë

Megjithëse është 1230 vjeçare, pema më e vjetër në Evropë po vazhdon të rritet, teksa shkencëtarët thonë se kjo pishë vazhdon të zhvillohet, duke shtuar rrathë të konsiderueshëm në trung.Studiuesit që e kanë emëruar ‘Italus’, thonë se pisha i mbijetoi nxehtësive ekstreme dhe thatësirave të shumta. Studimi i kësaj pishe, pritet të ndihmojë shkencëtarët, që të mësojnë më shumë se si ndikojnë ndryshimet klimatike në pemët malore.Sipas studimit të botuar në ‘Ecology’, Italus ka mbirë në faqemalin shkëmbor të jugut të Italisë, në vitin 789 Pas Erës Sonë.Kjo pemë është gjetur rastësisht, pasi po bëheshin studime dhe vëzhgime nga Universiteti Tuscia, nëpër hapësirën e Parkut Nacional Pollino.Pisha e llojit Helderich, që zakonisht ndodhen në atë hapësirë shkëmbore, i ka mbijetuar motit të ftohtë që ishte gjatë Mesjetës, si dhe temperaturave të larta së fundmi.Është e qartë se ngrohja globale, nuk po i shkakton asnjë problem pishës mijëvjeçare. Më herët, rrathët në trung ishin shumë m..

Lexone

Çrregullimet e gjumit – Kuriozitete dhe këshilla

Kuriozitete dhe këshilla insertet nga emisioni “Pasditja ime” e bardhë Përgatiti dhe lexoi tekstin: Klajd Gorica Montazhi: Endri Çrregullimet e gjumit Çrregullimet e gjumit shpeshherë vijnë si pasojë e sjelljeve tona sociale. Shumë njerëz të cilët disa punë nuk i kanë mbyllur ende me shumë gjasa rrinë zgjuar edhe natën …

Lexone