Home / Lajme / Fjalia e paharrueshme e Arbër Xhaferit: Jetoj me idenë për ndryshimin e Kushtetutës!

Fjalia e paharrueshme e Arbër Xhaferit: Jetoj me idenë për ndryshimin e Kushtetutës!

Fjalia e paharrueshme e Arbër Xhaferit: Jetoj me idenë për ndryshimin e Kushtetutës!
Fjalia e paharrueshme e Arbër Xhaferit: Jetoj me idenë për ndryshimin e Kushtetutës!

Maqedonia e cila në kohërat turbulente të shpërbërjes së përgjakshme të RSFJ-së pavarësinë evetë më vitin 1991 e arriti pa asnjë plumb të shkrepur, çmimin e mungesës së sensit për nevojat e një pjese të qytetarëve të saj e pagoi me jetë njerëzish në vitin 2001. Çështja kryesore ishte – pse ndodhi konflikt i armatosur? Thuajse të gjithë “harruan” se deklarata më e cituar e fundvitit 2000 ishte ajo e liderit të atëhershëm të PDSH-së, Arben Xhaferi: “Bie, zgjohem dhe jetoj me idenë për ndryshimin e Kushtetutës”, që ishte vetëm një nga përkujtuesit për pakënaqësinë e shqiptarëve të Maqedonisë nga korpusi i të drejtave të tyre.

Sot, ai mësim i mësuar me vonesë nga viti 2001, sërish është në provim përmes ligjit për përdorimin e ligjeve. Propozim ligji për nga ana e opozitës shfrytëzohet për politizim dhe frikësim të qytetarëve se përdorimi i zgjeruar i gjuhës shqipe është në dëm të gjuhës maqedonase. Ringjallen halabakët e së kaluarës, përrallat për rrezik nga ringjallja e shteteve të mëdha. Hedhet pëlhurë e kuqe në koridën politike maqedonase, bëhen loja për sensibilizim zgjedhor të maqedonasve etnikë kundër propozim ligjit, lëkunden bazamentet e raporteve ndëretnike të ndërtuar një kohë të gjatë dhe me shumë mund. Praktikat e tilla nuk çdojnë drejt zgjidhjes së nevojave, por drejt eskalimit të problemeve.

(Fragment nga kolumna e gazetares Katerina Bllazhevska me titull “Katalonia dhe mësimet që mund t’i merr Maqedonia”. Kolumnën e plotë në gjuhën maqedonase mund ta lexoni te ky Link.)

Loading...
Me shume ... shqiperia, shqiptarja,shqiperia qe duam,shqiponja,shqip tv,shqip shqip,shqiperia ime,shqiperia dhe bashkimi europian,shqiptaret per shqiptaret,shqiperia ne be,shqip anglisht,shqip gaming,shqip tv hd,shqip tv apk,shqip turqisht,shqip iptv,shqip gjermanisht,shqip greqisht,shqip al,shqip arabisht,shqip anglisht niveli i pare mesimi 5,shqip anglisht niveli i pare,shqip anglisht niveli i dyte,shqip anglisht niveli i dyte mesimi 1,shqip app,shqip anglisht per fillestar,shqip anglisht niveli 1 mesimi 2,shqiperi e mjera shqypni,shqipe a jashari,shqipe a bazi,shqipe.

Nese te pelqen lajmi atehere shperndaje