Bota

Tarifat për BE-në, vëllezërit miliarderë financojnë fushatën kundër Trump

Vëllezërit e fuqishëm miliarderë amerikanë Charles dhe David Koch po financojnë një fushatë miliona dollarësh kundër tarifave tregtare të vendosura nga presidenti Donald Trump për aleatët e SHBA-ve, BE dhe Kanada.

Tre grupe politike të mbështetura nga vëllezërit thonë se do të përdorin reklamat, lobimin dhe fushatat bazë për të nxitur përfitimet nga tregtia e lirë. Dyshja e vëllezërve drejton Koch Industries, një nga firmat më të mëdha private në botë.

Ky veprim vjen vetëm pak ditë pasi Trump imponoi tarifa për importin e çelikut dhe aluminit nga BE, Kanadaja dhe Meksika. Kompanitë e Charles dhe David Koch kanë interesa që nisin me prodhimin e tubacioneve e shkojnë deri tek fabrikat e letrës.

Sipas faqes së internetit të Koch Industries, “për miliona amerikanë, fjalët ‘vëllezërit Koch’ dhe ‘aktivizmi politik’ shkojnë dorë-më-dorë”.

Ata kanë financuar me para grupe që mohojnë ndryshimet klimatike dhe sulmojnë sindikatat dhe të drejtat e punëtorëve, por gjithashtu kanë shtyrë reformë..

Loading...

Vëllezërit e fuqishëm miliarderë amerikanë Charles dhe David Koch po financojnë një fushatë miliona dollarësh kundër tarifave tregtare të vendosura nga presidenti Donald Trump për aleatët e SHBA-ve, BE dhe Kanada.

Tre grupe politike të mbështetura nga vëllezërit thonë se do të përdorin reklamat, lobimin dhe fushatat bazë për të nxitur përfitimet nga tregtia e lirë. Dyshja e vëllezërve drejton Koch Industries, një nga firmat më të mëdha private në botë.

Ky veprim vjen vetëm pak ditë pasi Trump imponoi tarifa për importin e çelikut dhe aluminit nga BE, Kanadaja dhe Meksika. Kompanitë e Charles dhe David Koch kanë interesa që nisin me prodhimin e tubacioneve e shkojnë deri tek fabrikat e letrës.

Sipas faqes së internetit të Koch Industries, “për miliona amerikanë, fjalët ‘vëllezërit Koch’ dhe ‘aktivizmi politik’ shkojnë dorë-më-dorë”.

Ata kanë financuar me para grupe që mohojnë ndryshimet klimatike dhe sulmojnë sindikatat dhe të drejtat e punëtorëve, por gjithashtu kanë shtyrë reformën e drejtësisë penale dhe kanë bërë donacione të mëdha në Bashkimin Amerikan për Liritë Civile.

Nëntorin e kaluar, vëllezërit ndihmuan në financimin e marrëveshjes së Meredith Corporation për të blerë botuesin e revistës amerikane Time Inc, i cili zotëron disa nga markat më të famshme të revistës në botë, duke shkaktuar shqetësime se ata do të përdorin investimet e tyre për të përdorur ndikimin editorial.

Të tre grupet që kanë nisur fushatën: Oda Ekonomike e Partnerëve për Lirinë, Amerikanët për Prosperitetin dhe Iniciativa LIBRE, po i bëjnë thirrje presidentit të heqë tarifat e fundit për importet e aluminit dhe çelikut, si dhe tarifat e propozuara për importet e tjera nga Kina.

Amerikanët për presidentin e Prosperitetit, Tim Phillips, thanë se tarifat do të “pengonin potencialin e plotë ekonomik”.

“Ka mënyra më të mira për të negociuar marrëveshje tregtare sesa për të ndëshkuar konsumatorët amerikanë dhe bizneset me kosto më të larta”, shtoi ai.

Fushata tregon nivelin e shqetësimit midis grupeve të biznesit, në mënyrë tipike mbështetësve republikanë, lidhur me ndikimin e tarifave. Krerët nga BE, Kanadaja dhe Meksika e kanë kritikuar këtë veprim dhe kërcënuan me hakmarrje, duke shkaktuar frikën e një lufte tregtare.

Donald Trump ka thënë se tarifat e çelikut do të mbrojnë prodhuesit e çelikut në SHBA, të cilët ai thotë se janë jetike për sigurinë kombëtare.

5 qershor 2018 (gazeta-Shqip.com)

Loading...
Loading...

ME TE LEXUAR

Loading...
Kosova Today News Reviewed by Kosova News on . Tarifat për BE-në, vëllezërit miliarderë financojnë fushatën kundër Trump Tarifat për BE-në, vëllezërit miliarderë financojnë fushatën kundër TrumpRating: 5.0
To Top