Bota

Itali, Salvini: Jam pro rikthimit të shërbimit ushtarak

“Personalisht, unë jam në favor të rifutjes së shërbimit ushtarak”. Këtë e deklaroi ministri i punëve të Brendshme, Matteo Salvini, duke u përgjigjur atyre që e pyetën nëse ai ishte në favor të rritjes së shërbimit civil. “Unë jam në favor të zbatimit të shërbimit civil, – tha ai, – por gjithashtu, dhe ky është një qëndrim personal që nuk e zotëron qeverinë për kthimin e shërbimit ushtarak”.

Në Itali detyrimi për të shërbyer në ushtri është parashikuar në Kushtetutën e Republikës, por është themeluar në kohën e lindjes së Mbretërisë së Italisë, më pas në 1861. Neni 52 i Kushtetutës e njeh detyrën e levave me sqarimin se është obligim “brenda kufijve dhe mënyrave të përcaktuara me ligj”. Prandaj të gjithë të rriturit italianë të moshës mashkullore thirren për të shërbyer në ushtri.

Ishte në vitin 1972 që u njoh me njohjen e kundërshtimit të ndërgjegjshëm, me krijimin e shërbimit civil për ata që, pasi u konsideruan të aftë për ligjin pas vizitave mjekësore, nuk donin të ofronin shërbi..

Loading...

“Personalisht, unë jam në favor të rifutjes së shërbimit ushtarak”. Këtë e deklaroi ministri i punëve të Brendshme, Matteo Salvini, duke u përgjigjur atyre që e pyetën nëse ai ishte në favor të rritjes së shërbimit civil. “Unë jam në favor të zbatimit të shërbimit civil, – tha ai, – por gjithashtu, dhe ky është një qëndrim personal që nuk e zotëron qeverinë për kthimin e shërbimit ushtarak”.

Në Itali detyrimi për të shërbyer në ushtri është parashikuar në Kushtetutën e Republikës, por është themeluar në kohën e lindjes së Mbretërisë së Italisë, më pas në 1861. Neni 52 i Kushtetutës e njeh detyrën e levave me sqarimin se është obligim “brenda kufijve dhe mënyrave të përcaktuara me ligj”. Prandaj të gjithë të rriturit italianë të moshës mashkullore thirren për të shërbyer në ushtri.

Ishte në vitin 1972 që u njoh me njohjen e kundërshtimit të ndërgjegjshëm, me krijimin e shërbimit civil për ata që, pasi u konsideruan të aftë për ligjin pas vizitave mjekësore, nuk donin të ofronin shërbimin ushtarak.

Ligji i 20 tetorit 1999 prezanton shërbimin ushtarak vullnetar të grave: për herë të parë në ushtri janë regjistruar femra. Me kalimin e viteve periudha e ligjit zvogëlohet: deri në 1975, ndalesa është 15 muaj, nga viti 1976 shkon në 12 për të zbritur në 10 nga 1997.

7 qershor 2018 (gazeta-Shqip.com)

Loading...
Loading...

ME TE LEXUAR

Loading...
Kosova Today News Reviewed by Kosova News on . Itali, Salvini: Jam pro rikthimit të shërbimit ushtarak Itali, Salvini: Jam pro rikthimit të shërbimit ushtarakRating: 5.0
To Top